Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Barátság - Avagy, nem minden..
  2011-09-01 22:19:21, csütörtök
 
   
  Barátság - Avagy, nem minden az, aminek látszik.



Él egy régi mondás: "Van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél"

Talán első olvasatra furcsállhatnánk ezt a mondást, hisz a testvéri kapcsolat az egyik legszorosabb kapcsolati forma két ember között. Viszont van egy gyengéje, mégpedig, hogy nem önkéntességi alapon jött létre. Egész egyszerűen más valaki - nevezetesen a szüleink - döntött afelől, hogy legyen-e egy ilyen jellegű kapcsolatunk, vagy sem.



A barátság létrehozója az önkéntesség.

A testvéri kapcsolat nem választás kérdése, a testvér van. Senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy akarunk-e egy öcsikét, vagy nővérkét.

Ezzel szemben a barátot választja az ember. A barátság csak úgy jöhet létre két ember között, hogyha mindkét fél akarja azt. Éppen ezért, sok esetben erősebb kötelék tud lenni, mint a rokoni szál. A barát - mivel önként van a kapcsolatban - alkalmasint hűségesebb, ragaszkodóbb lehet, mint akár egy testvér.

Tekintettel arra, hogy a barátság az önkéntesség alapján működik, többnyire nem kérik egymás segítségét, hanem önként ajánlják fel azt. Az igazi barát látja a másik szükségét, látja, ha valami nincs rendben, és azon van, hogy mielőbb segíthessen a barátjának. Az igaz barát, kezdeményező és nem várja meg, amíg kérnek tőle, magától cselekszik. Ezt láthatjuk egy másik mondásban is: "Az igaz barát a bajban ismerszik meg."

Az igazi barátra ez jellemző: mindig szeret, és ha baj van, elsőnek érkezik, hogy segítsen. Nagyon kevés az a barátság, amire ráfoghatnánk, hogy igaz barátság. Sajnos ez a fogalom is - akár csak a szeretet - az idők folyamán megkopott, veszített az értékéből, degradálódott. Manapság, nagyon könnyen dobálóznak ezzel a megtisztelő jelzővel. Főleg a fiatalok körében gyakori, de előfordul az idősebb korosztálynál is, hogy egy-két napos ismeretség után barátoknak nevezik egymást. Persze mit várhatunk tőlük, ha azt látják a filmeken, és a környezetükben is, hogy egy-két órás ismeretség után, párok képesek egymással akár ágyba is bújni. Ehhez képest nem nagy ügy, ha valaki az első találkozás után a barátjának nevezi a másikat.

A barátság egy olyan kapcsolat, melyben megmutatkozik az ember semmilyen más teremtménnyel össze nem hasonlítható egyedisége - a személyessége, és különleges helye a teremtésben. Olyan mély kapcsolat, amire csak az ember képes, ezért ilyen kapcsolata az emberen kívül, más élőlénynek nincs, és nem is lehet.

Nagyon kevés olyan kapcsolati forma létezik, amiről annyit írtak volna, mint a barátságról. Talán a szerelem az, ami vetekszik - mint örök írói téma - a barátsággal. Homérosztól, Shakespeare-ig sokan és sokféle módon írtak eme embert-gazdagító kapcsoltról.

Talán az egyik legfantasztikusabb barátság - amit publikáltak - Dávid és Jonathán között volt. Arról a Dávidról van szó, aki legyőzte Góliátot, és Izrael királyaként halt meg. Sokan vélekednek akképpen, hogy Hamlet és Horatio barátsága lehetne mintája ennek a kapcsolati formának. Ha megengedi, én mégis Dávid és Jonathán barátságára szavaznék. Ez egy igazi barátság volt. Az ő szoros kapcsolatuk, az egymás iránti tiszta őszinte szeretetük, példája annak, hogy milyennek kéne lenni egy igaz barátságnak. A barátságukat bemutató írásból tudhatjuk, hogy Jonathán és Dávid úgy szerették egymást, hogy összeforrt a lelkük.

Nem minden az, aminek látszik.

A feltételnélküli szeretet képes arra, hogy két személyt igaz baráttá, egy lélekké fonjon össze. A mély, őszinte barátság alapja, a feltételnélküli szeretet. Az emberi kapcsolatok legnagyobb ellensége, ha a szeretetünket valamilyen feltételhez kötjük. "Szeretlek, ha te is szeretsz engem, szeretlek, ha..." Az igaz barát szerepe, hogy mindig teljes elfogadást mutasson a másik iránt. A másik érdekeit helyezze előtérbe. Az nem barátság, ami saját érdekeire mutat; az csupán szentimentális érzelmi kötődés. Sajnos gyakran előfordul, hogy két ember egy érzelmi kötődésben él, és meg vannak győződve arról, hogy az egy jó barátság. Pedig minden olyan kapcsolat, ami nélkülözi a másik felé való szolgálatot, csak az önző érzelmek kielégítését szolgálja. Az igazi barát, minden helyzetben a másik érdekeit tekinti elsődlegesnek. Ez a fajta barátság nagyon ritka, és éppen ezért nagy-nagy kincs, amit meg kell becsülni.


A szívben dől el.

Amikor a szívedben érzed a barátság szívet bizsergető érzését, akkor az már kialakult, s visszavonhatatlanul a tiéd.
Lehetnek olyan helyzetek a barátok életében, hogy átmenetileg el kell, hogy váljanak egymástól, de ez egy igaz barátságot nem ingathat meg. Sokan úgy gondolják, hogy attól barátság a barátság, hogy folyton egymás szoknyáján vagy gatyáján ülnek. A barátságot nem korlátozza idő vagy tér. A barátság a szívben dől el, a szív szándékán múlik és nem azon, hogy minden nap együtt töltik az idejüket. Lehet, hogy évente egyszer tudnak csak találkozni, lehet, hogy több ezer kilométer választja el őket, de a szívükben megvan az a hely egymásnak, amit más nem tölthet be.

A barátság a legegyedibb kapcsolat, ami két személy között létezhet. Minden más kapcsolattal ellentétben, a barátságnak nincs alá, vagy fölérendeltje. Ez egy olyan kapcsolat, ahol a résztvevők egyenlő szinten vannak. Ha megnézünk más kapcsolatot, teszem azt, a főnök-beosztott, vagy férj-feleség, vagy szülő-gyermek kapcsolatát, láthatjuk, hogy ezeknek a kapcsolatoknak státusilag van egy fölé, és egy alárendeltje, hogy egészen pontos legyek: van vezetője és vezetettje. A barátságban ezzel szemben, a felek abszolút egyenrangúak.

Az igazi barátság létrejöttéhez tehát, feltételnélküli szeretet, a másik felé való szolgálat, építés és bátorítás szükségeltetik. Egy olyan hozzáállás, mely a másik érdekeit helyezi előtérbe, ami azt kommunikálja a másik felé, hogy mindig számíthat rá.
A barátság az égvilágon semmít nem követel, kivéve egyvalamít: őszinteséget. Csak ezt az egyet, de ez nem kevés, mondta Ingmar Bergman.

Ennek a hozzáállásnak a kialakításához elengedhetetlen, hogy egészséges módon gondolkodjunk a másikról, és a minket körbevevő valóságról. A helytelen életelvek használata, megfoszthat minket attól, hogy az életünket gazdagító kapcsolataink lehessenek. Ezért létkérdés mindnyájunk számára, hogy megtanuljunk helyesen, a valósággal összhangban gondolkodni.
Forrás:Megoldások-Duló Attila
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Címkék: feltételnélküli, elengedhetetlen, furcsállhatnánk, környezetükben, kapcsolatoknak, szentimentális, szükségeltetik, kialakításához, megmutatkozik, degradálódott, fölérendeltje, létrejöttéhez, gondolkodjunk, személyessége, hozzáállásnak, teremtménnyel, elsődlegesnek, szeretetünket, korosztálynál, kapcsolataink, kielégítését, alárendeltje, megtanuljunk, kommunikálja, kezdeményező, kapcsolatunk, barátságukat, kapcsolatban, legszorosabb, őszinteséget, egyenrangúak, önkéntességi, ragaszkodóbb, ráfoghatnánk, hasonlítható, kapcsolattal, régi mondás, testvéri kapcsolat, egyik legszorosabb, ilyen jellegű, barátság létrehozója, barátot választja, barátság csak, rokoni szál, önkéntesség alapján, igazi barát, másik szükségét, igaz barát, másik mondásban, bajban ismerszik, igazi barátra, idők folyamán, Ingmar Bergman, Megoldások-Duló Attila,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akik bántanak téged  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy bizonyos határt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akik bántanak téged  Minden harmadik...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  A sors  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szívem  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Nagyi telefonál  Bertolt Brecht -től idézet  Fehér virág  Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Nem méltó hozzád  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kerüld el az evangélium örömén...  Nevem  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Png kislány  Hiányzik  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  A sors  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Németh László tollából  Tanuld meg ezt a versemet  Irgalom és ítélet  Soha ne kedvezz...  Alázat  Gonosz démon-álarc  Nevem  Tavaszi kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
régi mondás, testvéri kapcsolat, egyik legszorosabb, ilyen jellegű, barátság létrehozója, barátot választja, barátság csak, rokoni szál, önkéntesség alapján, igazi barát, másik szükségét, igaz barát, másik mondásban, bajban ismerszik, igazi barátra, idők folyamán, megtisztelő jelzővel, fiatalok körében, idősebb korosztálynál, első találkozás, barátjának nevezi, olyan kapcsolat, ember semmilyen, ember képes, emberen kívül, kapcsolati formának, igazi barátság, egymás iránti, igaz barátságnak, barátságukat bemutató, feltételnélküli szeretet, lélekké fonjon, emberi kapcsolatok, szeretetünket valamilyen, másik iránt, másik érdekeit, csupán szentimentális, érzelmi kötődésben, másik felé, önző érzelmek, fajta barátság, szívedben érzed, barátság szívet, barátok életében, igaz barátságot, szív szándékán, szívükben megvan, legegyedibb kapcsolat, barátságnak nincs, résztvevők egyenlő, kapcsolatoknak státusilag, barátságban ezzel, felek abszolút, olyan hozzáállás, égvilágon semmít, kialakításához elengedhetetlen, minket körbevevő, helytelen életelvek, életünket gazdagító, valósággal összhangban, feltételnélküli, elengedhetetlen, furcsállhatnánk, környezetükben, kapcsolatoknak, szentimentális, szükségeltetik, kialakításához, megmutatkozik, degradálódott, fölérendeltje, létrejöttéhez, gondolkodjunk, személyessége, hozzáállásnak, teremtménnyel, elsődlegesnek, szeretetünket, korosztálynál, kapcsolataink, kielégítését, alárendeltje, megtanuljunk, kommunikálja, kezdeményező, kapcsolatunk, barátságukat, kapcsolatban, legszorosabb, őszinteséget, egyenrangúak, önkéntességi, ragaszkodóbb, ráfoghatnánk, hasonlítható, kapcsolattal, publikáltak, kapcsolatát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1679
  • e Hét: 16551
  • e Hónap: 30456
  • e Év: 160163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.